UPPER WEST SIDE TOWNHOUSE

New York, New York

 

Intertwining two apartments for two related families, the extensive renovation of this Upper West Side brownstone focused on the dramatic interplay between an existing historic façade and a contemporary addition. While the brownstone front was fully restored, the remaining boundaries of the house were extended in three directions — down, out, and up — to maximize space within the 20 by 100 foot lot. Excavation of the garden provided an expansive living space on the cellar level, with natural light introduced through large skylights and a courtyard with reflecting pool. The house was extended upwards by two stories, culminating in a glass penthouse set amidst a landscaped rooftop terrace. The rear facade was replaced with a 7-story frameless glass curtain wall extending the full width of the building and from cellar to roof.

Image Credit: © Nikolas Koenig